TUTI TIPPEK

Az ecsetek tisztán tartása nagyon fontos, még akkor is, ha csak a saját bőrünkre használjuk őket. Akár napi szinten lehet fertőtleníteni, és időről-időre érdemes kimosni minden egyes darabot. Gyakran látom munkám során, hogy a vendégeim ecsete ramaty állapotban van, mert valószínűleg nem a legmegfelelőbb eljárással próbálkoztak. Ha hosszú életű, ámbár higiénikus ecseteket szeretnél, akkor okvetlenül olvasd el miként a legérdemesebb tisztítanod őket.

1. Ecsetmosó folyadékok

Ezek termékek a legpraktikusabbak, hiszen úgy lettek kifejlesztve, hogy fertőtlenítsenek, de ne roncsolják az ecsetek szőrét. Szinte minden márka forgalmaz ilyen szereket. Semmi más dolgunk nincs, csak bepermetezni az ecset szőrét, és áttörölni egy tiszta papírtörlővel, így lekerül róla a felesleges anyag, és újra kész a higiénikus használatra. A legjobban azt szeretem benne, hogy szuper gyors, hiszen ezek a folyadékok hamar elpárolognak (általában kis mennyiségben alkoholt tartalmaznak), gyorsabb mintha vizet használnánk.

Ennyi mindenkinek kötelezően bele kell, hogy férjen a sminkelési rutinjába. 

2. Víz és sampon

Tisztító folyadékok ide vagy oda, néha szükség van az ecsetek vízzel való kimosására is. Főleg az alapozó, púder és pirosító ecsetek tudnak nagyon telítődni a sminkes anyagokkal. Kizárólag langyos vizet használjuk. A túl forró víz megoldhatja a szőr ragasztóját, a túl hideg pedig nem oldja a szennyeződéseket. Általában a sampon a legjobb megoldás, de a makacsabb anyagokhoz Baba szappant javaslok. Ugyan csak nagyon fontos, hogy kizárólag az ecset fejét tegyük a víz alá, hiszen a szár zömében fából készül, ezért nagyon kell ügyelnünk arra, hogy ez ne szívja meg magát vízzel, különben lepattog róla a festék. Mindig töröljük meg törölközővel az ecsetek fejét (természetesen szálirányba, hogy ne borzoljuk össze), ezzel is elkerülve azt, hogy a fa nyél magába szívja a nedvességet. Ezután egy pohárba állítva szárítsuk.

Tipp: Használj gumi ecsetmosó tojást, így kímélheted bőröd!

3. Sebbenzin

Ezt nevezem én S.O.S. megoldásnak. A sebbenzin tökéletesen old minden smink anyagot, és pár másodperc alatt meg is szárad. DE! Használatát nem javaslom, csak ha elkerülhetetlen. A sebbenzin nagyon szárítja a természetes szőrű ecseteket, de a műanyag szálúaknak sem tesz túl jót. Néha lehet használni, de ha tehetjük a fentebb említett módszereket alkalmazzuk!

 

Oszd meg velem a véleményed!
Vissza a főoldalra